Враження Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія

ДИСКЛЕЙМЕР!

ОГЛЯД БЕЗ СЮЖЕТНИХ СПОЙЛЕРІВ. ДУМКА АВТОРА МОЖЕ НЕ ЗБІГАТИСЯ З ВАШОЮ ДУМКОЮ, ДУМКОЮ РЕДАКЦІЇ ТА РЕАЛЬНІСТЮ.

Коли стало відомо, що Джордж Лукас продає франшизу Зоряні Війни Діснею, прихильники далекої галактики розділилися на два табори. Одні даному факту зраділи, оскільки нарешті ми зможемо побачити продовження улюбленої саги, інші ж побоювались, що нові фільми тільки спаплюжать всесвіт Зоряних Війн. Масла у вогонь підлив сьомий епізод саги, який ще більше розколов фандом. Ні в кого не було сумнівів, що, відваливши Лукасу кругленьку суму, Дісней будуть в поті чола намагатися відбити ці гроші, щороку випускаючи новий фільм.

Коли було анонсовано спін-офф до Зоряних Війн мало хто очікував побачити щось гідне, тим паче, що в режисерському кріслі сидів Гарет Едвардс, який за свою невелику карєру нічого толкового не зняв. Ще більше люди засумнівались, коли дату прем’єри перенесли більше ніж на півроку, а фільм відправили на перезйомки. Чесно кажучи, я і сам нічого хорошого від Бунтар Один не очікував, і з заниженими сподіваннями, великим відром поп-корну та світловим мечем на поясі увійшов до кінозалу, де зрозумів, як же я помилявся.

Фільм вітає глядача вже культовим “Колись давно у далекій галактиці”, однак самих жовтих вступних титрів, де нам розсусолюють, що тут взагалі відбувається, нема, а одразу ж починається фільм. Десь на цьому моменті в голові виникає думка, що дана картина не буде схожою на інші фільми саги. В мирне фермерське життя Галена Ерсо, у виконанні неперевершеного Мадса Міккельсена, вторгається імперія та намагається його завербувати, оскільки він видатний вчений, і саме його знання потрібні для завершення будівництва Зірки Смерті. Після пари пострілів їм це вдається, а виховання його малолітньої дочки Джин, падає на плечі радикального повстанця Со Герреру, якого раніше можна було бачити в п’ятому сезоні мультсеріалу Війни Клонів.

Події переносяться на десяток років вперед, і наша героїня знаходиться у в’язниці Імперії. Її незабаром визволяють повстанці, щоб та змогла їм допомогти зв’язатись зі своїм опікуном, оскільки за їхніми данними на зв’язок вийшов її батько, з важливим посланням щодо нової зброї імперії. Приблизно на цьому будується зав’язка сюжету фільму. В цілому, сюжет не можна назвати чимось видатним, адже ми всі прекрасно знаємо, що збираються зробити головні герої, і чим це все закінчиться. Однак історія дуже майстерно вплетена в загальний сюжет саги, і ляпів та нестиковок з основним каноном я не помітив. Навіть навпаки – сюжет картини справді розширює кіновсесвіт Зоряних Війн, показуючи всі тяготи війни від лиця звичайних людей, а також пояснює, чому Зірки Смерті так легко руйнувались, і чому штурмовики не можуть попасти по головних героях.

Що ж до загальної атмосфери, то вона дуже наближена до класичної трилогії, однак тон фільму набагато похмуріший. Влучним порівнянням буде таке: якщо епізоди Зоряних Війн – це останні повнометражні фільми Марвел, то Бунтар Один – це серіал Марвел від Нетфлікс, тільки з масштабом повнометражки. Але фільм не позбавлений гумору, хоч його тут значно менше, ніж в останньому епізоді саги, проте пролунало декілька жартів, з яких не соромно посміятись в голос. В основному, за гумор (іноді чорний) тут відповідає перепрограмований імперський дроїд К-2S0, який завжди говорить, що думає, і не думає, що говорить.

Структура фільму досить нерівномірна, першу половину фільму ми дивимося на балакучі голови, які говорять пафосними фразами, час від часу перериваючись, хоч і на видовищні, проте дуже короткі екшн сцени. І коли вже очі мимоволі починають тягнутись до годинника, з думкою, коли це вже скінчиться, на глядача вивалюють фінальну батальну сцену, і я з упевненістю можу сказати, що нічого насткільки крутого в рамках 7 епізодів саги ще не було. Невеличкий загін повстанців протистоїть цілій армії імперських штурмовиків, у той час як головні герої намагаються дістатись своєї мети. Вся ця військова драма чергується із космічним боєм, де маленький флот Альянсу намагається прорватись до своїх побратимів на землі. У цей момент я відчув, що конкретно вперся в спинку крісла і дихаю дуже мало. Фінальний акт фільму – це те, заради чого варто кидати всі свої справи і бігти дивитись Бунтар Один. Такий фінал повинен був бути в шостому епізоді “Повернення Джедая”, а не в спін-оффі від нікому невідомого режисера, на якого ніхто не покладав надій.

Що ж стосується персонажів фільму, то їх досить багато, і розкриті вони слабо. Персонажі скорше нагадують образи – ось крута героїня, яка голіруч готова ламати ноги штурмовикам, не менш крутий повстанець, який заради перемоги Альянсу готовий вдаватись до крайнощів, два азіатських друга, які є в фільмі, бо вони азіати, вони круті, і вони друзі, і робот який виконує комедійну роль. Тим не менш, акторську гру назвати поганою язик не повернеться. Хіба що можна причепитись до того, що головна героїня половину фільму ходить з одним виразом обличчя, проте в моментах, де треба давити сльозу, вона давить, і взагалі – це образ такий.

Фільм просто переповнений пасхалками, відсилками та іншим фансервісом. Тут нам покажуть і Гранд Мофа Таркіна, якого повністю зробили в CGI, і двох недоумків, які люблять чіплятись до людей, і двох давно всім знайомих дроїдів, і лідерів повстанців. Однак, все це дрібниці у порівнянні з Дартом Вейдером, якого в фільмі десь хвилини на три, проте в ці хвилини він просто мочить, і показує всім, хто тут босс.

В цілому, фільм вийшов надзвичайно крутим, місцями жорстоким і похмурим. Доволі простий сюжет перекривається неймовірно видовищним візуалом, а екшн сцени зовсім трохи недотягують до сцен з сінематиків онлайн гри Star Wars: The Old Republic. Режисура і операторська робота на висоті. Дісней пішов на великий експеримент, перетворюючи казку Зоряних Війн на військову драму в стилі Врятувати рядового Раяна, і на мою думку, цей експеримент  цілком вдалий. Наскільки він буде вдалий для босів компанії – покажуть касові збори. Тим не менш, Бунтар Один: Зоряні Війни. Історія отримує від мене найвищий бал. Обов’язково піду на цей фільм вдруге, а всі, в кого є ще сумніви – варто йти в кіно чи ні – досить сумніватись, йдіть в кіно негайно, і нехай буде з вами Сила!

Віталій Забусик
Віталій Забусик @Fantom | Оглядач, блогер, хардкорний геймер, генератор ідей, невиліковний оптиміст.