OpenHistory [Jedi Knight] Частина 5

Містить огляд суттєві спойлери сюжетні, падаван!  ja_logo-e1460381377302

Після успіху Jedi Outcast, продовження не змусило на себе довго чекати, і вже через рік виходить продовження Jedi Academy, яке ввібрало в себе все найкраще з серії, і взяло курс на максимально фановий геймплей та реграбельність. Вперше в серії гравцям дають можливість кастомізації персонажа. На вибір гравцям дається 5 рас, також можна обрати стать, одяг, дизайн меча та його колір.

Події гри розгортаються через 14 років після Битви за Ендор та за 4 роки після подій Jedi Outcast. Кайл Катарн, після перемоги над Дессаном, повертається в Академію Джедаїв у якості вчителя. Цього разу гравцям випаде можливість знову побувати у ролі учня. Головний герой Джейден Корр – молодий джедай, який самостійно зміг створити світловий меч ще до початку навчання. Корабель, на якому летів Джейден з іншими студентами, було підбито. Після аварійного приземлення Джейден та інший студент, Рош Пенн, були відділені від основної групи, і їм довелось пробиратись через джунглі Явіна 4 самотужки. Як виявилось, падіння транспорту було організовано сектою темних джедаїв, які називають себе Культ Марка Рагноса, щоб відволікти увагу джедаїв та викрасти координати місць Сили. Культ Рагноса створила Тавіон, учениця Дессана, яку свого часу не добив Кайл. Тавіон намагається завершити те що почав її вчитель, але власними методами, а саме, повернути до життя древнього лорда Ситхів.

Загалом структура сюжету більше нагадує серіал, де кожен новий епізод, в нашому випадку рівень, має власний сюжет, але тонкою ниткою пов’язує все це в одну глобальну історію. Сюжет можна умовно поділити на три акти: в кожному акті по шість завдань, п’ять з яких можна проходити в довільному порядку, а для відкриття шостого потрібно пройти хоча б чотири місії. Перед початком кожного завдання потрібно обрати спорядження, пістолет, меч, дві гвинтівки та вибухівку, а також прокачати Силу, яка як і раніше має вміння світлої та темної сторони.

Завдання стали в рази цікавішими ніж у попередніх іграх серії. Кожна місія унікальна і завдяки новим декораціям. Гравцям доведеться знешкоджувати бомби, визволяти полонених, шукати запчастини до свого розбитого корабля, кататись на ховер-байках, стріляти з імперського АТ-ST та багато іншого. Дизайн локацій, в свою чергу, став значно простішим. Тепер гравцям не доведеться годинами блукати по локаціях, шукаючи десятки ключів та розгадуючи головоломки, що, в свою чергу, може бути мінусом гри, адже заплутаність рівнів була, певною мірою, візитною карткою серії.

Спрощений дизайн рівнів компенсується максимально динамічним геймплеєм. Керування стало ще зручніше, а різати ворогів світловим мечем ще ніколи не було так весело. При цьому, комбінування спец.ударів і силових вмінь дозволить створити свій унікальний стиль проходження.

Слід зазначити, що сили темної сторони значно краще впливають на фановість гри: можна жбурляти ворогами чи відібрати в них зброю та спостерігати, як вони з піднятими руками намагаються втекти, застрибнути в зграю ворогів та одним розрядом блискавки підсмажити всіх, лікуватись, витягуючи життя з інших, чи включити лють темної сторони, сповільнити час та наносити смертоносні удари, які не витримає жоден суперник. Сили світлої сторони, дадуть в основному захист і лікування. Також можна перемикатись між стилями володіння світловим мечем. Легкий стиль дасть максимальний захист та швидкі, проте слабкі удари. Важкий стиль гірше відбиває лазери, проте один чіткий удар, для будь-кого, стає фатальним. Середній стиль основний, ні риба ні м’ясо, після проходження першого акту стає практично не потрібним. Окрім звичайного меча, після проходження другого акту перед гравцем стає вибір, вивчити всі 3 стилі володіння мечем, чи взяти два мечі або подвійний меч. Для кожного меча і стилю є свій набір прийомів та ударів.

Також приємно тішить і різноманітність ворогів, від звичайних штурмовиків, найманців та іншого гарматного м’яса, до елітних штурмовиків і темних джедаїв, поєдинки з якими дуже захоплюючі, адже кожен суперник зі світловим мечем, по суті, міні босс, який також може вбити героя з одного удару.

І хоч грі вже більше десяти років, її мультиплеєр, як не дивно, ще досі живий, а сотні гравців з усього світу щодня вирішують, хто ж краще за всіх володіє світловим мечем. Редакція OPENGAMER теж вирішила помірятись силами – що з цього вийшло можете глянути у цьому відео:

Ось так і закінчилась історія Jedi Knight. Починаючи як перший шутер, серія плавно переросла у перший слешер за мотивами Star Wars. З кожною грою серія еволюціонувала та приносила щось нове. Врешті-решт, серія Jedi Knight стала одною з найкращих серій, створених за мотивами Star Wars, і залишила по собі величезний спадок у вигляді чудових персонажів, які стали невід’ємною частиною розширеного всесвіту. Про них написано ще безліч книжок та коміксів, а персонажів Кайла Катарна та Марау Джейд можна зустріти і в інших іграх Star Wars.

OpenHistory [Jedi Knight] Частина 1 – Dark Forces

OpenHistory [Jedi Knight] Частина 2 – Dark Forces II

OpenHistory [Jedi Knight] Частина 3 – Mysteries of the Sith