Огляд: Clash Royale

Розробники супер популярної Clash of Clans не стали зупинятися на досягнутому і вирішили створити ще один “шедевр”. Всі пам’ятають, як Rovio намагалися зробити щось окрім “Злих пташок” та робили купу варіацій з відомими пернатими. Куди їх тільки не заносило: покрокова-RPG, гонки, три в ряд. На жаль, жоден з цих проектів не зміг повторити успіх Angry Birds. Чи змогли розробники із Supercell і в друге створити щось дійсно круте, дізнаєтесь з мого огляду.

PO5xI7aRm8U

Supercell не стали заморочуватися з геймплеєм і за основу взяли онлайн-битви в Clash of Clans. Так само беремо під контроль військо та намагаємося знищити базу супротивника. Хоча, концептуально, геймплей мало чим відрізняється від першої роботи студії, на ділі — це зовсім інша гра, як кажуть, “Диявол ховається в деталях”. Тепер нам не потрібно будувати свою базу, розставляти пастки, обороняти вежі і таке інше. У вас та супротивника є по три вежі, які не потрібно навіть апгрейдити. Вони і самі непогано з цим справляються. Кожного разу, як ви набираєте новий рівень, вони автоматично покращуються.  На борту кожної вежі присутні лучники, які будуть відбивати атаку супротивника.  Ваше завдання — знищити всі три споруди раніше, ніж це зробить опонент.

Screenshot_2016-03-06-13-00-26

Виграти битву можна двома способами. Перший — це знищувати всі вежі по порядку: спочатку дві крайні, а потом і основну. А можна піти більш складним, але коротшим шляхом та знищити спочатку одну крайню, а потім пробратися до основної. Знищивши основну вежу ви автоматично зруйнуєте і всі інші. Виграє та сторона, яка знищила найбільшу кількість споруд. Це така собі невеличка підказка для новачків. Дерзайте!

Допомагати у знищенні бази ворога буде ваше військо. Тепер вам не потрібно будувати казарми та формувати загони з n-ної кількості солдат. Розробники взяли, нині популярну, систему колекційних карток. Тут гра стає більш схожою на Hearthstone. Ви збираєте свою колоду із шести карт, які ви і будете використовувати в битвах. Персонажі, тобто карти, можна покращувати.

Screenshot_2016-03-06-13-00-31

Після кожної перемоги ви будете отримувати “скарбничку” в якій знаходяться карти. Вам може випасти як нова карта, так і покращення для тих, які ви маєте. Окрім “карт-персонажів” є “карти-заклинання”. Ви можете запустити град стріл або астероїд в будь яку частину арени, навіть у ворожу вежу.

Screenshot_2016-03-06-13-00-35

Для того, щоб використати карту, вам знадобиться певна кількість еліксиру, чим сильніша карта, тим більше вона його потребує. Еліксир поповнюється автоматично, до 10 пунктів. Зазвичай одна карта не потребує більше 5 одиниць еліксиру, а стандартні юніти — 1-3. Багато простору для вашої тактичної фантазії.

Битви проходять на аренах, які в свою чергу поділяються на рівні — чим більше ви заробите трофеїв, тим більшим буде рівень арени. Спочатку гри вам буде доступний “тренувальний полігон” — місце, де вас познайомлять з механікою та основами гри. А потім ви відправитесь в онлайн, де і будуть проходити баталії. На битву відводиться, всього нічого, 3 хвилини. За цей час ви повинні встигнути знищити ворога. Іноді трапляється так, що на останніх секундах час збільшується ще на хвилину. За цей додатковий час ви зможете переломити хід битви на свою користь, або програти. Вся крутість ігрового процесу полягає у динамічності. Битви хоч і короткі, зате захоплюючі, а звичайна сесія “пограю п’ять хвилин” перетворюється у тридцяти хвилинний рейд. Відірватися доволі складно, особливо коли гра, що кажуть, йде.

Screenshot_2016-03-06-13-00-29

Вердикт: гра вийшла просто супер, Supercell змогли повторити успіх Clash of Clans. Розробники зробили все як треба, взяли те, що гарно працювало, та трішки покращили. Особисто мені Clah Royale подобається набагато більше, ніж  Clash of Clans в який я не міг довго грати через те, що він потребував ну дуже багато уваги — збери ресурси, помстись, напади на когось. Clah Royale не потребує багато часу, в ній не потрібно довго та нудно збирати ресурси, щоб прокачати вежу чи огородження. Гра взагалі ні до чого не зобов’язує, тільки фан, тільки хардкор! Зіграти можна на iOS та Android абсолютно безкоштовно.

Ігор Нікітін